אודות הפרויקט בבית הספר
בית הספר לטבע סביבה וחברה - פרוייקט הסיסים
בית הספר "לטבע סביבה וחברה" הוא בית ספר השוכן ברחוב הרצל 155 בשכונת תל כביר בתל אביב-יפו והוא גובל בגן הבוטני המוכר כ"גני טבע".
בית הספר נחשב לבית ספר "ירוק" המחנך לשמירה על הסביבה. תלמידיו משתתפים בפרויקטים חינוכיים בנושא איכות הסביבה ולוקחים חלק פעיל בהגברת המודעות הסביבתית בבית הספר ומחוצה לו.
בית הספר לטבע ועמותת "ידידי הסיסים" נמצאים בקשרים הדוקים מזה שנים רבות.
טלי, המורה למדעים שנשבתה בקסם הסיסים, החלה ללמד עליהם עוד בתחילת העשור הקודם וסחפה גם את שותפתה להוראת המדעים יפית בר-און כשאליהן מצטרפת גם ניצן. בעידוד יועץ המדעים, הד"ר דני סימון נרתמה גם המנהלת דאז, הגב' דפנה ברעם וכך גם המנהלת הנוכחית, הגב' מאיה גבעון-כהן .
נציגי תלמידים מבית הספר, לקחו חלק פעיל ב"סיסקר" – סקר הסיסים הגדול שנערך בשנת 2015 בשיתוף חיילי בסיס הקריה –"מחנה רבין".
הסקר היה הראשון מסוגו שנעשה בישראל. הוא נערך במשך 7 ימים ברחבי העיר תל אביב-יפו משעות אחר הצהריים ועד לשקיעה.
אותם הנציגים גם לקחו חלק בטקס הפרידה מהסיסים שהתקיים במחנה רבין ביחד עם הרמטכ"ל גדי אייזנקוט ב- 01.06.2015.
על הפרויקט
כתוצאה ישירה של פעילויות העמותה בבתי ספר ברחבי הארץ להגברת המודעות הציבורית אל הסיסים ואל מצוקת הקינון שלהם, התגבר ועלה באופן משמעותי מספר גוזלי הסיסים שניצלו – בעיקר ע"י ילדים איכפתיים ועירניים. מצוקת הקינון אליה נקלעו הסיסים בשל תנופת הבנייה והשיפוצים, מאלצת אותם להכנס לכל כוך אפשרי בקירות כדי לקנן. ולכן, עם התפתחות הגוזלים, יפלטו החוצה חלק מהם ויפלו למטה.
2015:
נציגי תלמידים מבית הספר, לקחו חלק פעיל ב"סיסקר" – סקר הסיסים הגדול שנערך בשיתוף חיילי בסיס הקריה –"מחנה רבין". הסקר היה הראשון מסוגו שנעשה בישראל. הוא נערך במשך 7 ימים ברחבי העיר תל אביב-יפו משעות אחר הצהריים ועד לשקיעה.
אותם הנציגים גם לקחו חלק בטקס הפרידה מהסיסים שהתקיים במחנה רבין ביחד עם הרמטכ"ל גדי אייזנקוט ב- 01.06.2015.
כתוצאה ישירה של פעילויות העמותה בבתי ספר להגברת המודעות הציבורית אל הסיסים ואל מצוקת הקינון שלהם, התגבר ועלה באופן משמעותי מספר גוזלי הסיסים שנפלו מקיניהם וניצלו – בעיקר ע"י ילדים איכפתיים ועירניים.
2017:
בשנת 2017 הודיע "בית החולים לחיות בר" של הספארי ורשות הטבע והגנים לעמותת "ידידי הסיסים", שגוזלי סיסים אינם עונים יותר להגדרה של "חיית בר פצועה" ולכן אין בכוונתו לקבל יותר גוזלי סיסים לטיפול.
העמותה החליטה להפעיל בכוחות עצמה מרכז טיפול לסיסים וחיפשה מקום נוח להפעלתו.
בעידודו של ד"ר דני סימון, יועץ המדעים של בית הספר, נרתמה דפנה המנהלת, ובית הספר "לטבע סביבה וחברה" העמיד לרשות העמותה, ללא תשלום, חדר גדול ומרווח של כיתה במבנה הישן שמול משרדי חברת גני יהושע.גם "הרשות לאיכות הסביבה וקיימות" של עיריית תל אביב-יפו, נרתמה ודאגה לכל האישורים הרשמיים שנדרשו ולכיסוי הביטוחי.
כמחווה לשמוליק לנדאו שנפטר בסמוך למועד פתיחת המקום, הוחלט לקרוא למקום: "מרכז שמוליק להצלת הסיסים".
שמוליק עבד עד ליום מותו כמטפל הראשי ב"בית החולים לחיות בר". יהי זכרו ברוך.
עד מהרה התמלא המקום בגוזלי סיסים קטנטנים שהגיעו מכל רחבי העיר תל אביב-יפו, ואף מחוצה לה.
המקום הפך לאתר עלייה לרגל לתלמידי בית הספר ולמשפחותיהם שעד מהרה כינו אותו "פגיית הסיסים".
מידי כמה ימים, ולאחר שאותרו הסיסים הכשירים לתעופה, הם שוחררו בשעות הבוקר מהשדות הפתוחים של מקווה ישראל.
ראו שחרור "שגרתי" של גוזלי סיסים שגדלו והגיע זמנם לפרוח:
https://www.youtube.com/watch?v=O3hD8uZSVCU&feature=youtu.be
אחד הסיסים הבוגרים שניצל מציפורני חתולים והובא לטיפול ב"מרכז שמוליק להצלת הסיסים" היה סיס הרים בוגר שנפצע בתאונה אווירית ושבר 2 מנוצותיו.
בהתייעצות איטרנטית עם המרכז האירופאי להצלת הסיסים בפרנקפורט (כן, כן – יש כזה דבר!) הוחלט על הגעתה של מנהלת המרכז – הד"ר כריסטיאנה האופט לישראל לצורך ביצוע ניתוח השתלת נוצות לסיס ההרים המקורקע.
השמועה על המרכז "עשתה לה כנפיים" ועם הגעתה של המומחית הבינלאומית מפרנקפורט לווה הניתוח ע"י הכתב יגאל מוסקו בתכניתו שהתפרסמה בטלביזיה:
https://www.youtube.com/watch?v=O3hD8uZSVCU&feature=youtu.be
"מרכז שמוליק להצלת הסיסים" נסגר והעונה הסתיימה בתאריך 09/08/2017.
2018:
במהלך חודש מרץ 2018, התקיים בתל אביב-יפו כנס הסיסים הבינלאומי ה-5.
הכנס אורגן ע"י עמותת "ידידי הסיסים" והחברה להגנת הטבע.
בתיאום מוקדם של אמנון האן, מנכ"ל "ידידי הסיסים" עם טלי ויפית מבית הספר, הגיעו 4 ממשתתפי הכנס הבכירים: הד"ר איתי רופמן, הגב' מרטין וואוטר מבלגיה, יוסוף עמנואל מטנזניה ואלכסנדרו שטאל מרומניה.
הם הרצו בפני תלמידי בית הספר על פעילויותיהם השונות לטובת הסיסים.
יוסוף עמנואל, נציג ג'יין גודאל בטנזניה מרצה על פעילות הסיסים שהוא מוביל שם.
תלמידי בית הספר שזכרו את פעילות הצלת הסיסים שהתנהלה בבית הספר בשנה הקודמת ב"מרכז שמוליק להצלת הסיסים", הפצירו מאמנון מ"ידידי הסיסים" לפתוח אותו מחדש ולהפעילו שוב.
אמנון הסביר להם כי הפעילות הזו דורשת משאבים ניכרים, הן בכוח אדם מיומן והן כספיים עבור יבוא המזון היקר ותחזוקת המקום, והציע להם להקים "שכונת סיסים" על גג בית הספר והילדים החליטו לעשות ככל הניתן לממש את הרעיון
וכך היה.
במימון משותף של תרומות שאספו התלמידים, של בית הספר בעידודה של המנהלת דפנה ברעם, ושל עמותת ידידי הסיסים, נבנתה "שכונת סיסים" בת 12 תאי קינון.
2 התיבות הגדולות הובאו אל בית הספר והוצגו בפני התלמידים לכמה ימים להיכרות מקרוב ולאחר מכן הותקנו על קצה גג הקיר המערבי של בית הספר.
2 התיבות של "שכונת הסיסים" המכילות 12 תאי קינון מוצגות בפני תלמידי בית הספר.
2019:
בשנת 2019 החליטה קהילת הסיסים הבינלאומית על קיום יום חגיגי בינלאומי לטובת הסיסים ויום ה-07/06 הוכרז רשמית כ"יום הסיס הבינלאומי".
ב"בית הספר לטבע סביבה וחברה" ציינו את האירוע במסגרת הכנס הארצי לרווחת בעלי חיים שהתקיים במקום.
יום הסיס הבינלאומי מצויין בביה"ס "לטבע" במסגרת הכנס לרווחת בעלי חיים.
2020:
לקראת תום עונת הקינון של 2019 ולאחר מעקבים בעזרת מצלמת אבטחה, אובחנה כניסת סיסים אל התא הימני הקיצוני ועם תחילת עונת 2020 התקיימה פגישת עבודה בין אמנון, טלי ויפית והמנהלת החדשה מאיה גבעון כהן.
מעבר ליופי שבפרוייקט שמירת הטבע הזה, הועלה הפוטנציאל הגדול של אפשרויות החקר הגלומות בשימוש במצלמה שתשדר 24/7 מהקן ועוד לאינטרנט והוחלט לפנות לבקשת סיוע מגורמים שונים.
קן הסיסים שהחל להיבנות בקצה הדרומי של "שכונת הסיסים" בביה"ס לטבע.
"הרשות לאישות הסביבה וקיימות" של עיריית תל אביב-יפו, נרתמה מייד לסייע ובקרוב יותקנו מצלמות מעקב בתוך ומחוץ לקן והן יקליטו וישדרו שידורים חיים באמצעות האינטרנט.